Priser i: 
På svenska In EnglishDet finns två sätt att rolla på färgen, antingen med handtag och "skumgummi"-roller eller med tankroller. Dessutom behövs en gummiroller som har själva mönstret. De vi har är alltid gamla och ger ett originalmönster från "tiden det begav sig".

SKUMGUMMIROLLER:
Skumgummirollern och mönstervalsen sätts i handtaget. Ibland måste man böja försiktigt i handtagens armar för att valsarna ska snurra lätt. Sätt skydd på pinnarna som sticker ut från ändarna på rollrarna - tunna slangbitar eller tejp. Färgen, ofta bra om den är lite spädd med vatten, stryks på svamp-rollern med pensel. Gummivalsen ligger i kontakt med den infärgade ”svamp”-rollern. Gummivalsen snurras så att den färgas på de delar som ska trycka mönstet.
Mönstret rollas på väggen, oftast vertikalt – men bårder går ju självklart också att målas. Ibland bör man mönsterpassa, det vill säga att man anpassar mönstret i andra valsningen mot första osv. Ibland har gummivalsarna en speciell markering för detta, men ögonmåttet brukar fungera lika bra. Ibland ska man starta varje valsning med samma ställe på valsen – ibland ska den vridas ett halvt varv. Titta på mönstret eller prova på väggen. Ofta är det en smaksak.

TANKROLLER:
Färgen,  ofta bra om den är lite spädd med vatten, hälls i tankrollern. Nedre valsen bör täckas till max 75 %. Lägg på de övriga valsarna. Ibland måste man böja försiktigt i handtagens armar för att valsarna ska snurra lätt. Sätt skydd på valspinnarna - slangbitar eller tejp. Gummivalsen snurras så att den färgas på de delar som ska trycka mönstet.
Mönstret rollas på väggen, alltid vertikalt uppifrån och ner. Ibland bör man mönsterpassa, det vill säga att man anpassar mönstret i andra valsningen mot första valsningen osv. Ibland har gummivalsarna en speciell markering för detta, men ögonmåttet brukar fungera bra. Ibland ska man starta varje valsning med samma ställe på valsen – ibland ska den vridas ett halvt varv. Titta på mönstret eller prova på väggen. Ofta är det en smaksak.
Fyll på färg vid behov. Oftare vid täta mönster - mer sällan vid glesare.

GÄLLER BÅDA VERKTYGEN:
Det går inte att komma åt ända in i hörnen, varken vertikala eller horisontella, med valsarna. Det kommer att saknas någon/några cm. Vi tyckera att detta ser helt OK ut - men om man inte vill ha det så, går det att lösa på olika sätt, t ex måla en ram runt väggen med samma färg som mönstret. Eller också rollar man fält på väggen med mönster, och har delar av väggen med bara bottenfärg. Här får man använda kreativiteten. Ibland kan man behöva täcka en del av väggen, och bara använda en del av mönstervalsens bredd - detta när man närmar sig ett hörn.

Endast vattenbaserad väggfärg får användas. Redskapen rengörs noga med vatten. 

Man får prova sig fram med rollningen. Se till att du har kvar av bottenfärgen, så du kan måla över om det blir något du inte blir nöjd med. Man kan ju även torka bort missar med en fuktig trasa, så länge färgen är blöt. Vi tycker att det blir snyggast om man inte har för stor kontrast mellan bottenfärg och mönsterfärg, men det är ju en smaksak. Slutresultatet blir över förväntan.
2021-01-23